Lärarfilosofi och flerspråkighet

31 08 2010

Idag  var det dags för mig att skriva ett första utkast till min lärarfilosofi. Jag går handledarutbildningen vid Mälardalens högskola och det är faktiskt andra gången jag har förmånen att delta i denna utbildning. Vid 2000-talets början gick jag handledarutbildning på Gotland och då var jag klasslärare i en 4-5-6:a. Tyvärr hade vi inga flerspråkiga elever i våra klasser på skolan. När jag då skrev min lärarfilosofi var det utifrån ett helt annat perspektiv än när jag nu satte igång att skriva. Nu är det utifrån min roll som SSA-lärare. Det är viktigt att fundera över hur man ser på sitt uppdrag. För mig finns det självklara ledstjärnor:

  • Trygghet
  • Tydlighet i min läraroll
  • Kunskap om styrdokumenten
  • Omsorg om eleven
  • Relationer är viktiga för elevernas lärande
  • Lust och glädje
  • Samarbete med andra lärare för elevens bästa

Listan kan bli lång och den kan ju gälla allt lärande egentligen. Vad är det som är så extra viktigt när man är SSA-lärare?

Jo, att det finns en förmåga hos läraren att skapa trygghet. Många SSA-elever har tvingats bryta upp från sina hemländer på ett traumatiskt sätt och då är det extra viktigt att försöka skapa trygghet i skolan. Sen skulle jag vilja nämna att tydlighet är jätteviktigt. Om läraren är tydlig i sin lärarroll känner sig eleverna trygga med läraren och har då lättare att lära. Sen anser jag att omsorgen om eleverna är viktig. Deras föräldrar kan många gånger ingen svenska eller har en bristfällig svenska. Någon måste föra de flerspråkiga elevernas talan och ibland hjälpa till när det gäller att helt enkelt vara medmänniska. Det kan vara att fylla i en blankett, ringa till vårdcentral eller tandläkare. Men det kan väl modersmålslärarna hjälpa till med tycker ni? Jovisst’ men jag arbetar i en liten kommun och det finns inte modersmålslärare i alla språk på skolan. Modersmålslärarna är oerhört viktiga för elevernas lärande men har man 15-tal språk på skolan och kanske bara 3 eller 4 elever i varje språk så kan man inte ordna mordersmålslärare i varje språk. Då är det naturligt för SSA-läraren att rycka in.

Jag vill gärna ha kontakt med SSA-lärare på andra skolor!

Om ni är intresserade kan ni skriva en kommentar på min blogg.

Maud  Sävstaskolan Vingåker 31 augusti 2010

Annonser

Åtgärder

Information

5 responses

29 12 2010
Anna

Hej.
Jag läste ditt inlägg ang skrivandet om din lärarprofil, den verkar mycket intressant. Jag är lärarstudent på Högskolan Gotland och har en termin kvar att läsa, nu har vi fått i uppgift att skriva en lärarprofil och jag letar tips på hur en sådan kan se ut. Eftersom jag tyckte din såg väldigt intressant och läsvärd ut så undrar jag om det skulle finnas möjlighet att få läsa hela profilen.
Jag lämnar ju min mailadress så svara gäran!

Gott nytt år från ett vintrigt Gotland // Anna

17 09 2010
Bodil

Hej!
jag är en ssalärare i Falkenbergs kommun med placering i Ullared!! Ja det finns faktiskt skolor på den orten också =)
Vi är en såpass liten 6-9 skola så det finns inte underlag för basgrupp på skolan, utan eleverna klassplaceras och går ifrån andra ämnen när de ska undervisas av mig. Och det är som du säger, tryggheten får jag nog stå för många gånger. Liksom att vara en alltiallo, fixa det eller detta. Men det är det som gör mina dagar så otroligt ljuvliga.

På min blogg blandas det mellan privat och skola så det finns mycket som inte alls berör skolans värld, men det är min värld den handlar om.

Kul att hitta dig och det är aldrig fel att utbyta tankar.
Ha en go helg/ Bodil

20 09 2010
redpurpleblue

Hej!

Tack fr svar frn dig som r SSA-lrare i Ullared. Hur lnge har du jobbat som SSA-lrare?

Kan du maila adressen till din blogg?

Mvh Maud Milton SSA-lrare Svstaskolan Vingker

31 08 2010
Öpedagogen

Jag har skickat ut din förfrågan om andra SSA-lärare på Twitter. Jag hoppas att de hittar hit. Träffar jag på någon så skickar jag hit dem 😉

31 08 2010
Sofie

Jag håller med dig om att man som ssa-lärare är en mkt betydelsefull person för de flerspråkiga eleverna. De har från början inget stort svenskt nätverk och då blir man en viktig person i deras liv. Det innebär att man ibland hamnar i situationer som man inte trott – mest positiva men ibland även negativa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: