Språkutveckling tar tid!

7 10 2010

Det var ett tag sedan jag skrev på min blogg. Dagarna rusar förbi och blir till veckor som blir till månader. Mina dagar som svenska som andraspråkslärare är fyllda av intensiva möten med flerspråkiga elever som helst av allt vill lära sig så mycket svenska som möjligt.Men andraspråksinlärningen måste få ta tid.Forskarna anser att den grundläggande språkkompetensen ska vara etablerad på modersmålet i 4-5årsåldern. I 7-årsåldern ska man behärska ett aktivt ordförråd på 4000 ord på sitt modersmål och har sedan ett stort passivt ordförråd. Det sägs att de flesta andraspråkselever har ett kommunikativt språk efter 2 år men att det sedan tar 5-7 år att tillägna sig ett kunskapsrelaterat språk. Vad betyder det för andraspråkseleven?

Ju högre upp i årskurserna andraspråkseleven går så ställs det större krav på att eleven ska behärska ett kunskapsrelaterat språk. Det ställer krav på lärarna att anpassa lärooböcker och arbetssätt i storts sett alla ämnen så att andraspråkseleven har en rimlig chans att följa med i undervisningen. Nästan alla flerspråkiga elever jag har träffat i mitt jobb har en enorm drivkraft och vilja att lyckas i sitt skolarbete. Men vi lärare måste ge dem verktygen och anpassa! Lärarna på alla stadier måste vara medvetna om att språkutveckling tar tid!!

Maud SSA-lärare

Annonser

Åtgärder

Information

3 responses

6 01 2013
Alejandra O. Albert

–Vi får tänka på att världen förändras snabbt och att vi inte kan undervisa på samma sätt som vi gjorde för 25 år sedan. Vi måste förnya vårt arbetssätt, säger hon.

12 10 2010
MArie Andersson

Härligt att ha dig tillbaka i bloggeriet! Jag har läst en sån fantastiskt intressant bok och tänkte direkt på att den vore något för dig, men jag kan inte avslöja titeln här eftersom den är en recension till en tidning. Men så fort recensionen är i tryck ska jag skriva om den här. Det är en viktig bok att läsa. Framför allt för er som arbetar med elever som har annat modersmål än svenskan men även vi lärare som inte har dessa barn i vår klass. Jag återkommer så snart jag kan säga mer om boken. Och föresten, har du varit inne och tittat på vår klassblogg: http://detektivenemilochvi.se ? Kram

11 10 2010
Anna - lärare för nyanlända

Hej!

Jag fick tips om din blogg och har länge tänkt kolla in och säga hej. Men som du skriver, man har ju fullt upp! =)

Är du medlem i LiSA, lärare i svenska som andraspråk? (http://www.lisa-riks.se) i så fall får du inte missa Bosse Thoréns artikel i senaste numret av LiSetten. Så tänkvärd och det handlar just om tid och krav och vad som är det specifika med just vår elevgrupp och betydelsen av vårt ämne!
Nu ska jag läsa lite till i din blogg!

Hälsningar,
Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: